Logo Sieć Badawcza Łukasiewicz - Krakowski Instytut Technologiczny
Opublikowane dnia 22-09-2020 o godz.11:42

Wpływ warunków zagęszczania wirówkowego proszków na kształtowanie struktury gradientowej spieków diamentowych

Monografia ukazała się w ramach cyklu wydawniczego “Prace Instytutu Zaawansowanych Technologii Wytwarzania. Seria Zeszyty Naukowe”, nr 89, 2011 r.

Zaprojektowano i otrzymano kompozyty diament-Ti3SiC2 (węglik tytanowo-krzemowy) z gradientem stężenia faz. Matematyczny model procesu sedymentacji wirówkowej bazował na modyfikacji równania Stokesa poprawką Barnea-Mizrahi. Do opisu sedymentacji grup sferycznych cząstek o różnych rozmiarach dla różnorodnych materiałów skonstruowano algorytm na bazie programu Mathematica. Symulacje wykazały, że jest możliwe otrzymywanie gradientu z ciągłą zmianą stężenia jednej fazy względem drugiej, z zastosowanej zawiesiny wyjściowej. Diamentowe kompozyty spiekano techniką wysokociśnieniową HPHT, a następnie wykonano szereg badań materiałowych. Spośród otrzymanych kompozytów gradientowych wytypowano materiał o najkorzystniejszej strukturze, dla którego przeprowadzono próby skrawania. Zastosowanie węglika tytanowo-krzemowego umożliwia bezpośrednie połączenie płytki skrawającej z gradientowego kompozytu w oprawce narzędziowej metodą lutowania z użyciem spoiw przeznaczonych do lutowania węglików. Opisano m.in. stanowisko badawcze do otrzymywania gradientowych kompozytów polikrystalicznego diamentu, procedurę procesu sedymentacji wirówkowej i spiekania wysokociśnieniowego.

Autor: Marcin Rozmus ISBN: ISSN: 1896-9216, ISBN: 978-83-931339-3-2 Ilość stron: 117 Cena: 40,00 zł
Skip to content

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie,
w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany
ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane
w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy
o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.
więcej informacji

To niewielkie informacje, nazywane ciasteczkami (z ang. cookie – ciastko), wysyłane przez serwis internetowy, który odwiedzamy i zapisywane na urządzeniu końcowym (komputerze, laptopie, smartfonie), z którego korzystamy podczas przeglądania stron internetowych. W „cookies”, składających się z szeregu liter i cyfr, znajdują się różne informacje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serwisów internetowych, np. tych wymagających autoryzacji – m.in. podczas logowania do konta pocztowego czy sklepu internetowego. Wszystkie działające w internecie serwisy – wyszukiwarki, strony informacyjne, newsowe, sklepy internetowe, strony urzędów państwowych i innych instytucji publicznych, mogą prawidłowo działać dzięki wykorzystaniu „cookies”. Ciasteczka umożliwiają także m.in. zapamiętanie naszych preferencji i personalizowanie stron internetowych w zakresie wyświetlanych treści oraz dopasowania reklam. Dzięki „cookies” możliwe jest też rejestrowanie produktów i usług czy głosowanie w internetowych ankietach. Dane osobowe gromadzone przy użyciu „cookies” mogą być zbierane wyłącznie w celu wykonywania określonych funkcji na rzecz użytkownika, czyli np. zapamiętania logowania do serwisu czy zapamiętania towarów dodanych do koszyka w sklepie internetowym. Takie dane są zaszyfrowane w sposób uniemożliwiający dostęp do nich osobom nieuprawnionym. Źródło: http://wszystkoociasteczkach.pl/po-co-sa-ciasteczka/

Zamknij