Logo Sieć Badawcza Łukasiewicz - Krakowski Instytut Technologiczny
Badania

Oferta prac B+R oraz komercyjnych usług badawczych Sieć Badawcza Łukasiewicz − Krakowskiego Instytutu Technologicznego obejmuje badania:

  • mikrostruktury
  • składu chemicznego i fazowego
  • nieniszczące
  • właściwości mechanicznych
  • właściwości fizycznych
  • właściwości termofizycznych
  • właściwości termodynamicznych
  • mechanizmów korozji wyskotemperaturowej materiałów na bazie żelaza, niklu, tytanu
  • wysokotemperaturowego oddziaływania ciecz/materiał stały







Metody/techniki badawcze

  • badania mikrostruktury, składu chemicznego i fazowego materiałów metodą skaningowej mikroskopii elektronowej z zastosowaniem spektrometrów EDS i WDS w wysokiej i obniżonej próżni, pozwalające na przeprowadzenie mikroanalizy jakościowej i ilościowej pierwiastków, od boru (B) do uranu (U) wraz z przygotowaniem próbek do badań (zgłady, trawienie chemiczne, trawienie termiczne, ścieniacz jonowy)
  • badania składu chemicznego metodą μXRF: oznaczane pierwiastki: Sb, Sn, Pd, Ag, Ru, Mo, Nb, Zr, Bi, Pb, Se, W, Zn, Cu, Ni, Co, Fe, Mn, Cr, V, Ti, Al, S, P, Si, In, Cd, Rh, Au, Pt, Ir, Ga
  • rentgenowska analiza strukturalna (XRD): jakościowa i ilościowa analiza fazowa, pomiar tekstury, analiza naprężeń, pomiary temperaturowe do 2300°C
  • pomiary wielkości cząstek metodą DLS materiałów sypkich na sucho i w zawiesinie 0,1−2000 μm
  • badania potencjału zeta i wielkości cząstek − pomiar wielkości nanocząstek w zakresie 0,6 nm–6 μm, potencjału zeta w zakresie 5 nm−10 μm i masy cząsteczkowej: 1000-2*10^7 Da
  • analiza ziarnowa, pH, strata prażenia LOI, wskaźnik pęcznienia, zawartość węgla błyszczącego, zawartość części lotnych
  • badania nieniszczące gotowych elementów – tomografia komputerowa CT i radiografia RTG, metoda magnetyczno-proszkowa MT oraz ultradźwiękowa UT
  • badania poprawności wymiarowo-kształtowej oraz jakości zewnętrznej powierzchni (pomiar chropowatości)
  • pomiary twardości oraz mikrotwardości metodami Brinella, Rockwella, Vickersa, Knoopa
  • wyznaczanie modułu Younga metodą ultradźwiękową
  • badania tribologiczne, współczynnik tarcia oraz wskaźnik zużycia metodą ball-on-disc
  • badania wybijalności mas
  • badania właściwości technologicznych mas: przepuszczalność, płynność, osypliwość, zgęszczalność
  • badania parametrów wytrzymałościowych mas: wytrzymałość na zginanie, rozciąganie, ścinanie, rozciąganie w strefie przewilżonej
  • badania wytrzymałości zmęczeniowej metodą obrotowego zginania
  • badania skrawalności materiałów i skrawności narzędzi oraz wpływu cieczy obróbkowych na te właściwości
  • badania lutowności metodą zanurzeniową w zakresie temperatury 20–450°C z topnikiem i/lub gazem ochronnym
  • wyznaczanie gęstości, zawartości substancji suchej, sedymentacji, ilości wydzielonych gazów, przyczepności i ścieralności powłok
  • wyznaczanie gęstości metodą Archimedesa lub za pomocą piknometru helowego
  • badania przewodności elektrycznej
  • badania przewodnictwa temperaturowego i wyznaczanie przewodnictwa cieplnego do 1500°C
  • badania dylatometryczne w zakresie 180–2800°C, w tym optymalizacja parametrów procesu spiekania, wyznaczanie temperatury spiekania, wyznaczanie rozszerzalności liniowej materiałów, wyznaczanie skurczu materiałów, wyznaczanie punktu mięknięcia szkła, analiza procesów endo- i egzotermicznych w badanych materiałach, krzywe c-DTA materiałów; wyznaczanie temperatur krytycznych i ciepła przemian; konstrukcja wykresów CHT, CTPc i CTPi
  • wyznaczanie wysokotemperaturowych charakterystyk ciekłych metali metodą kropli leżącej (kinetyka zwilżalności, napięcie powierzchniowe, reaktywność w układzie ciecz/ciało stałe)
  • pomiary zwilżalności materiałów stałych do 1000°C metodą rozpływającej się kropli w atmosferze powietrza i obliczenia skrajnego kąta zwilżania
  • wyznaczanie temperatur charakterystycznych materiałów ceramicznych metodą optyczną od temp. pokojowej do 1750°C
  • badania temperatury krzepnięcia. wyznaczanie krzywej krzepnięcia
  • badania odporności na szoki cieplne − naprzemiennie w piecu i wodzie
  • termowizyjne badania profilu temperaturowego (emitowanego ciepła)
  • pomiary skurczu, badania strzałki ugięcia
  • oznaczanie temperatury mięknienia piasków, wosków oraz ilości wydzielonych gazów

Zapytaj o ofertę



Skip to content

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie,
w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany
ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane
w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy
o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.
więcej informacji

To niewielkie informacje, nazywane ciasteczkami (z ang. cookie – ciastko), wysyłane przez serwis internetowy, który odwiedzamy i zapisywane na urządzeniu końcowym (komputerze, laptopie, smartfonie), z którego korzystamy podczas przeglądania stron internetowych. W „cookies”, składających się z szeregu liter i cyfr, znajdują się różne informacje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serwisów internetowych, np. tych wymagających autoryzacji – m.in. podczas logowania do konta pocztowego czy sklepu internetowego. Wszystkie działające w internecie serwisy – wyszukiwarki, strony informacyjne, newsowe, sklepy internetowe, strony urzędów państwowych i innych instytucji publicznych, mogą prawidłowo działać dzięki wykorzystaniu „cookies”. Ciasteczka umożliwiają także m.in. zapamiętanie naszych preferencji i personalizowanie stron internetowych w zakresie wyświetlanych treści oraz dopasowania reklam. Dzięki „cookies” możliwe jest też rejestrowanie produktów i usług czy głosowanie w internetowych ankietach. Dane osobowe gromadzone przy użyciu „cookies” mogą być zbierane wyłącznie w celu wykonywania określonych funkcji na rzecz użytkownika, czyli np. zapamiętania logowania do serwisu czy zapamiętania towarów dodanych do koszyka w sklepie internetowym. Takie dane są zaszyfrowane w sposób uniemożliwiający dostęp do nich osobom nieuprawnionym. Źródło: http://wszystkoociasteczkach.pl/po-co-sa-ciasteczka/

Zamknij